Italië

Film en wijn in Chianti

Wie herinnert zich niet de films van Terence Hill en Bud Spencer. Tijdens ons bezoek aan Rocca delle Macie komen de beelden weer duidelijk naar boven.

Op weg naar Castellina in Chianti rijden we voorbij het voormalig klooster Badia a Coltibuono. Het is noodweer dus besluiten hier even van een lekkere lunch te genieten. Zodra het weer wat beter wordt vervolgen we onze tocht. We rijden van Castellina in Chianti een kilometer of 7 naar het zuiden en stuiten al snel op de bekende haan, het beeldmerk van de Chianti-streek, deze keer in de tuin van Wijnhuis Rocca delle Macie, ons doel van vandaag.

Naast het Californische wijnhuis Francis Ford Coppola heeft Rocca delle Macie verrassend genoeg ook een link met de filmwereld. Italo Zingarelli, de grondlegger van het wijnhuis, is geboren in Rome en was als kind al bijzonder geïnteresseerd in films en heeft behoorlijk carrière gemaakt in deze wereld. Zo was hij onder meer nauw betrokken bij een aantal Spaghetti-westerns zoals De Linker- en de Rechterhand van de Duivel, wie kent ze niet? Met het fortuin, dat hiermee werd vergaard kon het terrein van de huidige wijngaard worden gekocht.

Dit gebied tussen Sienna en Castellina was in die tijd geen wijngebied bij uitstek, maar meer gericht op landbouw en veeteelt. Toch besloot Italo zich op de wijn te storten. Het gebied ten zuiden van Castellina is nogal rotsachtig van aard. Het moest dus nog wel eerst rots vrij worden gemaakt om het geschikt te krijgen als wijngaard. We hoefden dus niet lang te zoeken naar de achtergrond van de naam want komt deze vandaan? Simpel, de streek heet Macie en de bodem is rotsachtig (rocca).

Rocca Delle Macie lag dus behoorlijk voor de hand. Hier hadden we dus iets teveel achter gezocht.

We worden hartelijk ontvangen en krijgen gelijk wat mooie wijnen aangeboden om te proeven.

Tijdens de proeverij worden de achtergronden van dit wijnhuis wel wat duidelijker. De huidige eigenaar van dit familiebedrijf Sergio Zingarelli blijkt tevens voorzitter te zijn van het consortium dat de kwaliteit van de Chianti-wijnen bewaakt, handig toch.

Voor film en wijn in Chianti is Rocca delle Macie dus The Place to Be!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *