Italië

Fontanafredda, de weg der lusten

Vanochtend, op weg naar Serralunga d’Alba, waren we al voorbij het wijnhuis Fontanafredda met de voor ons zo kenmerkende strepen gereden. Op de terugweg van Dogliani naar Alba kunnen we nog gauw even een bezoek brengen aan dit beroemde Barolo huis. We parkeren de auto onderaan op de parkeerplaats en lopen verder omhoog. Hoewel het nog vroeg in het voorjaar is klimt de temperatuur al naar een vervelende hoogte.

Het wijnhuis Fontanafredda staat stevig genesteld in de historie. Het wijnhuis is ooit gekocht door Victor Emanuel II die in 1861 Koning van Italië werd. We waren de koning al eens eerder tegen gekomen in Rome, om iets preciezer te zijn bij het Altaar van het Vaderland (de prachtige bruidstaart) en in het Pantheon waar hij begraven ligt. Grappig om het nu weer tegen te komen, hoewel tegenkomen?

3 jaar eerder, in 1858 kocht, Victor Emanuel II het wijnhuis Fontanafredda, samen met zijn buitenechtelijke liefde Rosa Vercellana, gravin van Mirafiori.

Het wijnhuis, dat verdeeld is over diverse panden die met onderaards gangen zijn verbonden is beslist majestueus te noemen. Toeristen kunnen hier met gemak enkele dagen genieten van lekkere wijn en het prachtige restaurant.

Naast het wijnhuis prijkt een mooi dicht bos. ’s Ochtends kun je hier de Lagotto, de truffelhond vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen, tegenkomen. Samen met zijn baasje gaat hij op zoek naar de beroemde truffels in dit gebied. In de zoektocht naar meer wijnvelden worden deze bossen helaas met kap bedreigd.

We lopen terug langs een mooi wijnveld met om de paar meter een beeldhouwwerk. Zien we dat nu goed, we kijken nog eens en ja hoor, alle beelden refereren op de één of andere manier aan de vruchtbaarheid. Je moet er maar op komen. De teksten op de bij de beelden geplaatste borden
leggen allemaal de link tussen vruchtbaarheid van de grond en de kwaliteit van de wijn, maar als ik even terugdenk naar Victor Emanuel II en zijn minnares zou het ook wel kunnen zijn dat er aan een andere vruchtbaarheid wordt gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *