Italië

Gaja, 5 sterren uit Piëmonte

Tijdens onze wijnreis naar Barolo en Barbaresco in het voorjaar van 2017 mag Gaja uiteraard niet ontbreken.  We zijn van Amsterdam naar Turijn gevlogen. Na een overnachting dichtbij het vliegveld hebben we de volgende ochtend onze huurauto opgehaald en zijn op ons gemak naar Alba gereden. Het hotel hadden we in Nederland al geboekt. Gaja is vooral een wijnhuis in Barbaresco, maar heeft ook in Barolo wat wijngaarden, zoals in de buurt van Serralungo d’Alba.  Daarnaast zijn er ook wijngaarden in Montalcino en Bolgheri waar de Super Toscanen voor het eerst het licht zagen.

Alba is een gezellige plaats tussen Barolo en Barbaresco in. Ons hotel ligt wat aan de buitenkant maar je loopt eenvoudig, hoewel met die hitte, het centrum in. Hier is het goed toeven.  In het oude centrum wisselen leuke pleintjes en gezellige winkelstraten elkaar af. Terrasjes zijn er gelukkig in overvloed.

De rit naar Barbaresco is erg de moeite waard. We rijden ‘s ochtends heen langs de rivier en ’s avonds rijden we terug via Neive en de oostkant van Alba.

Gaja is in Italië het meest gelauwerde wijnhuis, althans in de versie van de Gambero Rosso. De blind geproefde wijnen krijgen een aantal glazen, Bicchieri, afhankelijk van de beoordeelde kwaliteit. Eén glas is al erg goed, 2 glazen geweldig maar de echte toppers krijgen 3 glazen, Tre Bicchieri. Voor elk 10 Tre Bicchieri krijgt het wijnhuis een ster. Inmiddels heeft Gaja 5 sterren veroverd en is daarmee op grote afstand het meest gewaardeerde wijnhuis.

Gaja is in 1859 opgericht als zelfstandig wijnhuis en vooral tijdens het bewind van Angelo Gaja uitgegroeid tot wat het heden ten dage is, een wijnhuis dat beslist tot de top van de wereld behoort.

Het wijnhuis Gaja ligt in het centrum van Barbaresco, niet te snel rijden hoor want je bent er bijna eerder uit dan in.

Voor wie een bezoek wil brengen aan het wijnhuis in Barbaresco zelf moet er rekening mee houden, dat dit bezoek vooraf moet zijn aangemeld. Tevens moet er behoorlijk diep in de buidel worden getast want een bezoek aan een wijnhuis met 5 sterren heeft natuurlijk wél zijn prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *