Italië

Luigi Einaudi, van Dogliani en Barolo tot Barbaresco

We rijden op ons gemak van Serralungo d’Alba naar Dogliani. Het landschap blijft adembenemend mooi. We gaan een bezoek brengen aan het wijnhuis Luigi Einaudi in het wijngebied Dogliani.

Dogliani ligt ten zuiden van het herkomstgebied Barolo. We verlaten Barolo over de 2-baans weg via Monforte d’Alba, één van de gemeenten die tot het Barolo wijngebied behoren, en slingeren tussen de wijnvelden door naar Dogliani.

Het herkomstgebied Dogliani is sinds 2005 een DOCG. Dit betekent voor de consument dat het maken van wijn in dit gebied aan speciale regels is gebonden. Zo worden deze wijnen voor 100% geproduceerd van het druivenras Dolcetto, wat zoveel betekent als de “kleine zoete”. De wijn is
vrijwel altijd droog maar kan door de fruitigheid de indruk wekken van een klein zoetje.

Als we Dogliani binnenrijden wordt het tijd om de route naar Luigi Einaudi nog eens goed te bekijken.

We weten dat het wijnhuis aan de andere kant van Dogliani ligt. De rit door Dogliani voert langs een aantal fraaie kerken. Smaak hebben de Italianen zeker, wát een schoonheid. Bij het kerkhof aan het eind van het dorp gaat de weg kronkelend omhoog. Op de weg naar Luigi Einaudi staan links en rechts bijzondere standbeelden. Dit zou de lijdensweg van Christus moeten verbeelden. We moeten onze ogen dicht doen om de overeenkomst te herkennen, maar dan zelfs wordt het erg moeilijk. Het is niettemin best wel indrukwekkend.

De familie Luigi Einaudi is sterk verbonden met Italië, al was het alleen maar omdat de grondlegger van het wijnhuis tevens de eerste gekozen president van Italië was. Daarnaast is een kleinzoon van deze president, de in Turijn geboren Ludovico Einaudi, een begenadigd componist. Ludovico Einaudi is onder meer de componist van de soundstracks van Dr. Zhivago en Intouchable.

Het wijnhuis Luigi Einaud is zich zeer bewust van de historie. Diepgewortelde traditie worden echter gecombineerd met moderne technieken om kwalitatief hoogstaande wijnen te produceren. Naast wijngaarden in het herkomstgebied Dogiani beschikt Luigi Einaudi ook over een aantal fraaie wijngaarden in Barolo en Barbaresco.

Na de onvermijdelijke tour en een heerlijke proeverij staan we op het balkon nog even na te genieten van een geweldig uitzicht. In het noorden ontbreken zelfs de contouren van de Alpen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *