Italië

Poliziano

We willen vandaag het wijnhuis Poliziano bezoeken. Hoewel het wijnhuis Poliziano buiten Montepulciano ligt gaan we toch eerst dat mooie dorpje bovenop de heuvel bezoeken. We wandelen de hoofdstraat in en komen vervolgens tot onze verrassing in de via del Poliziano. Grappig! Onze verbazing loopt nog verder op als we op een hoek het wijnhuis Poliziano zien, althans het proeflokaal. Deze kans om met het wijnhuis kennis te maken laten we uiteraard niet aan ons voorbij gaan.

Wij maar denken, vast een belangrijk wijnhuis in Montepulciano, maar de aap komt al gauw uit de mouw. De via del Poliziano is helemaal niet vernoemd naar het wijnhuis maar naar de schrijver Angelo Poliziano die hier rond 1500 heeft gewoond. Zijn echte achternaam is overigens Ambrogini.

Het proeflokaal is gevestigd in de oorspronkelijke woning van Angelo Poliziano. Als we doorvragen naar de naam blijkt dat de eigenaar van het wijnhuis Poliziano, Federico Carletti, ondermeer bekend uit de filmindustrie, net als wij is gevallen voor de historie en ervoor koos om het wijnhuis naar de dichter te vernoemen.

Een bekend boek van Angelo Poliziano is Le Stanze. Hier heeft Fedrico Carletti mooi gebruik van gemaakt door een wijn de naam Le Stanze te geven. Op het etiket staan naast een afdruk van de schrijver ook wat handgeschreven voorbeelden uit het boek.

Een topwijn van Poliziano is de Asinone. De druiven voor deze wijn komen van één wijngaard op een wat hoog gelegen gebied. Ietwat oneerbieding wordt deze wijn ‘the big ass’ genoemd vanwege de contouren van de wijngaard.

Een bekend voorbeeld is uiteraard de Vino Nobile de Montepulciano, dat bij de meeste wijnhuizen uit dit gebied natuurlijk niet mag ontbreken, zo ook niet bij Poliziano. De druiven voor deze wijn groeien tegen hellingen aan wat de kwaliteit van de wijn zeker ten goede komt.

Druiven die groeien tússen de hellingen worden gebruikt voor de Rosso di Montepulciano. Iets goedkoper, maar nog steeds niet te versmaden.

Aangekomen bij het wijnhuis worden we verwelkomd door een perfect Engels sprekende. Niet zo bijzonder echter als we horen dat ze geboren Amerikaanse is. Ze heet Jennifer Criswell. Omdat haar moeder Italiaanse is ontstond er bij haar een stevige hang om in Toscane te gaan wonen. Ze heeft haar bevindingen opgeschreven in het boek ‘at least I am in Tuscany’. Thuisgekomen hebben we dit natuurlijk gelijk aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *