Spanje

Rioja, één van de bekendste wijngebieden van Spanje

De naam Rioja is wat verwarrend, zeker als je ernaar vraagt in Spanje. Rioja is zowel een provincie van Spanje als het bekendste wijngebied van Spanje. En je raadt het al, de gebieden zijn niet precies gelijk. Een deel van het wijngebied Rioja ligt buiten de Provincie Rioja. Wij richten ons uiteraard op het wijngebied Rioja. De fijnproevers onder ons onderscheiden nog eens 3 sub-gebieden te weten Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa. Hoewel de verschillen in grond en klimaat wel van invloed zijn zullen we aan dit onderscheid verder geen aandacht schenken. We laten het aan de fijnproevers.

Rioja was in 1991 het eerste wijngebied dat zich DOC mocht noemen. Je mag dus een hogere kwaliteit van de wijn verwachten. Het aantal DOC-gebieden in Spanje is op de dag van vandaag nog steeds zeer beperkt. Hoewel in Rioja ook witte wijn wordt geproduceerd is het gebied vooral bekend om de rode wijn, van de Tempranillo-druif, met zijn typische houtsmaak. De laatste jaren kiest men gelukkig voor wat elegantere wijn en de splinterbek van weleer is in de meeste gevallen verleden tijd. Ook niet onbelangrijk, men streeft ernaar om de wijnen pas te exporteren als ze op dronk zijn. Je kunt er dus voor kiezen om ze op te leggen of om ze gelijk te consumeren.

Als je een bezoek wilt brengen aan Rioja is het te overwegen om te vliegen op Bilbao en daar een auto te huren. Tip: neem een navigatiesysteem mee of huur dat ter plekke. Het is best wel lastig om van het vliegveld de weg te vinden naar de snelweg naar het zuiden. De AP-68 richting Haro.

Haro profileert zich een beetje als de hoofdstad van Rioja, maar voor ons valt Logrono toch echt deze eer te beurt. Logrono heeft voldoende hotels om te overnachten en aan de noordkant van de rivier bevindt zich een mooie camping. Vanaf deze camping loop je zo via de loopbrug het centrum in.

In Logrono kun je niet om de Camino heen. De route naar Santiago de Compostella loopt dwars door Logrono heen. In de straten en aan de muren vind je veelvuldig de bekende schelp. In het weekend kun je de tapas-gangers niet missen. Hele gezinnen trekken tot laat in de avond door het centrum en pikken links en rechts een hapje en een wijntje mee. Het speelt zich vooral buiten af, wij vinden dit een echte aanrader.

De wijnhuizen in Rioja zijn niet bijzonder ingesteld op bezoekers. Het is aan te raden vooraf een afspraak te maken. Voor wie van een gokje houdt, gewoon even aanbellen. De kans is groot dat men je te woord wil staan. Een aanrader vinden wij het wijnhuis Baron de Ley. Baron de Ley ligt ten oosten van Logrono, net voorbij Mendavia, aan de rivier en is gevestigd in een oud klooster. Een bezoek is zeer de moeite waard. Vlak boven Logrono, net links voor Oion, vindt u de wijnhuizen El Coto en Bodegas Valdemar.

Voor liefhebbers van de natuur is Rioja ook zeker aan te raden. Wij maakten de tocht naar het zuiden richting wat ruigere heuvels. Deze weg voert langs fraaie vergezichten en oude kasteelruïnes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *