Duitsland

Roman de Riesling Reus

In onze zoektocht naar mooie wijnen bezochten wij het wijngebiedje Saar en Ruwer.

Vanuit onze pleisterplaats Bernkastel ging het richting Trier. Een fraaie stad met  mooie gebouwen en vooral veel terrasjes. De dag begon goed, eerst maar eens kijken hoe de wijn hiér smaakt.

Vervolgens op weg naar Wiltingen aan de Saar. Hier bevindt zich het Wijnhuis Van Volxem, het uiteindelijke doel van onze reis.

Hoewel we ons niet hadden aangekondigd werden we bijzonder hartelijk ontvangen door de eigenaar zelf.  Op het eerste gezicht een bijzondere verschijning van zeker 2 meter lang met het haar in een paardenstaart.

We waren in gezelschap van vier Denen en konden gelijk aanschuiven aan een proeverij, hopelijk net zo imponerend als de man zelf.

Van Volxem is in 2000 aangekocht door de huidige eigenaar Roman Niewodniczanski, zoon van een bierbrouwer uit Bitburg, hoe raar kan het lopen.

Roman heeft zich daarbij laten leiden door een kaart die in de tijd van Napoleon is getekend. Hierop waren de wijnpercelen zichtbaar en door de toenmalige ambtenaren voorzien van cijfers. Van Volxem ging hierbij voor de tienen.

Het werd hem echter door zijn vader niet eenvoudig gemaakt. Diverse opmerkingen  van de bierbrouwer zetten de toon:  Je kunt geen geld verdienen met wijn en, o ja, je krijgt geen stuiver van me.

Met trots verhaalt hij over de status van de Saar en Ruwer wijnen in het verleden. De gefortuneerde  klasse was uiteraard verknocht aan Bordeaux en Bourgogne wijnen, maar als men iets speciaals wilde werd er gekozen voor elegante Riesling uit de Saar.  Zo zou er in het ruim van de Titanic ook meer wijnen uit de Saar zijn aangetroffen dan uit de Bourgogne.

Van Volxem streeft ernaar om de wijnen biologisch en waar mogelijk zelfs biodynamisch te maken en wil daarbij zo dicht mogelijk bij de traditionele wijze van wijn maken komen.

Een goed voorbeeld is de wijze waarop hij omgaat met houtrijping.  Hij heeft inmiddels al een aantal eiken gekocht en laat deze verwerken en drogen op de manier zoals men dat vroeger deed. Het kost nog een aantal jaren alvorens hij de vaten, gemaakt door de beste tonneliers, kan gebruiken.

Tijdens de proeverij hebben we kunnen constateren dat de Rieslings van Van Volxem imponerende wijnen zijn, die goed passen bij het gepassioneerde verhaal van deze Riesling Reus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *