Italië

Troelalie Troelala

Wat een vreemde titel voor een wijnverhaal zult u wellicht denken, we hebben dus wat uit te leggen.

In de hak van Italië ligt het wijngebied Apulië (Puglia), het doel van onze reis. Met het vliegtuig naar Napels en vandaar verder met de auto.

Om Napels uit te komen viel nog niet mee. Veel handgebarende Italianen die in een enorme drukte hun weg proberen te vinden op een 2-baans weg. Als toeristen kozen wij netjes het midden van onze strook. Dit bood echter kennelijk kansen om in te halen en dat gebeurde dan ook op grote schaal, zowel rechts als links. Omdat dit op beide weghelften gebeurde was de 2-baans weg al snel omgetoverd tot een 6-baans weg.

Op de snelweg op weg naar Alberobello werd het wat rustiger met links en rechts de onvermijdelijke wijnvelden.

Alberobello is ondermeer bekend van leuke kegelvormige huisjes die men Trulli noemt, maar een enkel huisje heet vervolgens een Trullo. U zult begrijpen dat de verwarring compleet was en als we er weer eens niet uitkwamen was de logische uitvlucht altijd Troelalie, Troelala, maar dit terzijde.

Apulië is een gebied dat rijkelijk bedeeld is met zon en warmte. Ideaal dus voor druiven en olijven. Vooral die laatste kom je in grote mate tegen in de laagvlakten.

Voor de druiven en zeker die voor de kwaliteitswijnen, zoekt men de heuvels op. Hier is het wat koeler hetgeen de kwaliteit van de wijn ten goede komt.

Voor de wijnbouw wordt veel gebruik gemaakt van de pergola-methode, tendone genoemd, waarbij de druivenranken langs palen omhoog worden geleid zodat men er onderdoor kan lopen. Het voordeel hiervan is een hoge productie en vaak wordt de grond dan weer gebruikt om groente te verbouwen.

De bekendste druivenrassen zijn de Primitivo en de Negro Amaro. Beide geven heerlijke zondoorstoofde wijnen vol smaak. De kleur is donkerrood. Het Wijnhuis Cantine Menhir gebruikt deze druiven voor de overheerlijke Quota 29 en Nr Zero 0.

We besloten het diner te gebruiken in een lokaal restaurant waar we werden getrakteerd op lokale gerechten en lokale wijnen, heerlijk.

Op de terugweg naar ons hotel kwamen we uiteraard weer langs de Trulli of was het toch Trullo ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *